El Ple ordinari del mes de desembre ha aprovat el pressupost municipal per a l’any 2022, uns comptes que ascendeixen a 4.826.025,75 euros. El pressupost s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC i l’abstenció d'ERC, JxO, IxO i C’s.
Aquest mandat, la gestió municipal ha patit l’impacte de la pandèmia mundial que, evidentment, ha afectat la planificació pressupostaria i efectiva de determinats projectes. No obstant això, malgrat les incerteses esdevingudes els anys 2020 i 2021, s’han atès aquelles prioritats i necessitats dels veïns i veïnes no previstes i originades a conseqüència de la crisi sanitària i s’ha invertit en la millora d’infraestructures i equipaments.
En línies generals, el pressupost continua posant l’accent en atendre les necessitats socials, partida a la qual s’han destinat 344.141, 27 euros, un 7,13% de tot el pressupost. En aquesta línia, s’ha incrementat la partida destinada a les persones amb dependència, que es dota amb 52.800 euros, 22.800 euros més que en la previsió inicial del 2021. D’aquesta manera, des del consistori municipal es garanteix la prestació del servei a les persones del municipi un cop la Generalitat de Catalunya ha fet les noves valoracions i graus de dependència.
El pressupost destina 48.841 euros a polítiques d’ocupació i preveu incorporar un ajut de 124.550,30 euros corresponent al Programa de Resiliència Local que ha concedit la Diputació de Barcelona. Aquesta subvenció extraordinària es destinarà a la creació d’un pla d’ocupació propi per fer treballs de millora a la via pública i a la inversió en mesures d’eficiència energètica en edificis municipals, com per exemple en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’edifici de la Crivellera.
La via pública i el medi ambient són dos àmbits importants de la proposta pressupostària que preveu el consistori, es destinen 688.747,78 euros i 812.792,16 euros per cada una de les regidories. Dins l’àmbit de medi ambient, se segueix incidint en la gestió forestal amb la dotació per a partides com la neteja subsidiària de parcel·les amb 30.000 euros i la partida de treballs forestals amb 20.000 euros. A aquestes partides s'ha de sumar el manteniment de franges perimetrals -superfície que s’ha ampliat-, el pla de camins i les desbrossades, que fan que la dotació pressupostària inicial destinada a la prevenció d’incendis i treballs forestals ascendeixi a 258.192,16 euros.
També es manté la voluntat per promoure i impulsar la col·laboració amb entitats pel foment i l’organització d’activitats i esdeveniments. Aquesta voluntat es concreta amb la proposta de convenis de col·laboració amb: AFA, Institut-Escola El Morsell, Associació Gats d’Olivella, Feel Chill, Fundació Miranda, CEO Olivella, Associació Pedra Seca del Garraf, ADF i Coral El Somriure d’Olivella, entre d'altres.
Així mateix, el pressupost contempla que se segueixi apostant per polítiques i programes de cooperació territorial com ara el Pacte per a l’Ocupació i el Pla estratègic d’Activació Econòmica del Garraf, també s’ha dotat de pressupost la participació en l’Oficina Tècnica de Programes Europeus comarcal i es manté una partida destinada al compromís d’avançar en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible i l’agenda 2030.
Pel que fa a la gestió urbanística, al llarg de l’exercici, es preveu iniciar els treballs de finalització de la gestió a la Plana Novella, amb una inversió prevista de 204.058,96 euros, acabar la liquidació de la Junta de Can Súria i iniciar accions per concloure la urbanització de Mas Milà.
Respecte al foment de l’ús d’energies renovables entre la ciutadania, es manté la partida d’ajuts per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques incrementant l’import que s’hi destina. Amb aquesta acció es busca donar compliment al compromís aprovat en l’ordenança del 2020 de subvencionar amb el 50% dos exercicis de l’import de l’IBI i mantenir un ajut per als habitatges que hagin instal·lat plaques fotovoltaiques durant l’exercici 2021.
Per a aquest exercici es manté el compromís amb la seguretat pública, amb la dotació d’una bossa d’agents que permetrà cobrir les baixes i amb l’ampliació de la plantilla amb tres agents per cobrir i ampliar horari durant la temporada estival.
La bona salut de les finances municipals i el nivell del deute municipal “dona marge per, si fos el cas, recórrer al finançament de projectes d’inversió amb préstecs o altres formules de fiançament”, explica l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo. Així mateix, l’estat de la tresoreria dona capacitat per concórrer a projectes subvencionats amb fons europeus i finançar la despesa mentre no es liquidés la subvenció.
“En línies generals, plantegem un pressupost que continua posant l’accent en atendre les necessitats socials, en adequar i incrementar serveis d’acord a les necessitats, amb dotació per a la millora de la via pública i continuar incidint en els treballs forestals sense renunciar a efectuar les inversions necessàries i sense oblidar el compromís amb el desenvolupament econòmic local i la gestió urbanística”, valora Verdejo.
Portada d’aigua d’ATL a Mas Mestre
Durant el Ple, també es va aprovar la licitació de les obres de la portada d'aigua potable (Aigua Ter-Llobregat) a Mas Mestre a través de la construcció d'una xarxa que comunicarà el dipòsit d'ATL de Can Surià amb el dipòsit Vell de Mas Mestre. Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.
Aquest projecte contribuirà a fer que la xarxa de distribució d'aigua potable sigui més eficient i millori el rendiment general, garantint el subministrament d'aigua en qualitat i en quantitat durant totes les èpoques de l'any i en especial durant l’estiu, període durant el qual es duplica el consum d’aigua.
Entre les actuacions previstes, s'eliminaran sis dipòsits i se'n construiran dos de nous, un a Mas Milà, que substituirà quatre dipòsits actuals, i l’altre a Mas Mestre, que en reemplaçarà dos. Els dos dipòsits nous tindran una capacitat de 1.000 m3, amb l’objectiu de garantir el subministrament. També es renovarà part de la xarxa de distribució i es retiraran del servei 2.400 metres de canonada de fibrociment.
“Aquesta urbanització era l'única del municipi el subministrament de la qual no era d'ATL, ja que fins ara s'abastia mitjançant aigua de pou, i per a l’Equip de Govern és necessari que totes les urbanitzacions d’Olivella disposin dels mateixos serveis”, explica el regidor de Medi Ambient i Espai Públic d'Olivella, Jonay Reguera.
A més a més, als dos dipòsits nous s’instal·laran plaques solars perquè tota l’energia necessària sigui produïda per energia solar. Això farà que el consistori s’estalviï 15.000 euros anuals, que és el consum actual d’energia elèctrica del dipòsit d’aigua de la deixalleria.
El cost total de les obres, que duraran un any a comptar a partir de l’adjudicació de la licitació, és d'1.499.286,36 euros, dels quals 500.000 euros seran assumits per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i 240.000 per la Generalitat de Catalunya, la resta de la inversió anirà a càrrec de l'Ajuntament d'Olivella.
Al llarg del Ple municipal, els regidors Adrià Arnau i Giménez del PSC i Mario Baldú Pizarro ERC van renunciar als seus càrrecs públics a l'Ajuntament d’Olivella. Arnau va deixar tant la seva responsabilitat al capdavant de la Regidoria de Joventut, així com la seva acta de regidor municipal del PSC. Per la seva banda, Baldú va renunciar a la seva acta de regidor municipal d’ERC. Els regidors i regidores del plenari van dedicar unes sentides paraules als dos regidors i van agrair els anys que han dedicat al municipi i tota la feina que han dut a terme com a càrrecs electes.