Durant el 2019 i 2020 s’han fet uns 240 talls de llum i aigua a habitatges connectats il·legalment
L'Ajuntament d’Olivella continua prenent mesures per lluitar contra les ocupacions d’habitatges buits al municipi. En els últims anys, el consistori ha estat realitzant diverses actuacions per evitar les ocupacions conflictives i el malestar de la ciutadania, ja que, com a la resta del país, Olivella no està lliure d’habitatges ocupats.
A dia d’avui, la xifra de cases ocupades a Olivella es de 73, el que representa el 3,32 % del total d’habitatges construïts (2.200 habitatges). Totes les cases ocupades, excepte una, són propietat d’entitats bancàries o de fons d’inversió.
L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, ha mostrat la seva preocupació i ha deixat clar que “cal severitat davant d’aquesta realitat, per això, des de l’Ajuntament fa temps que treballem de forma contundent i dedicant esforços per revertir aquesta situació i evitar futures ocupacions.” “Si no haguéssim fet res, hi hauria moltes més cases ocupades”, ha afegit.
Lluita contra les ocupacions conflictives
L’alcaldessa d’Olivella ha detallat, en una reunió amb una vuitantena de veïns i veïnes de la urbanització Las Colinas, les mesures que l’Ajuntament està duent a terme des del 2016 per combatre les ocupacions conflictives, ja que els veïns i veïnes han de conviure amb persones que no sempre respecten les normes ni la tranquil·litat del veïnat.
Al llarg del 2020, els Agents d’Olivella han fet 52 serveis per intents d’ocupacions i/o usurpacions de fluids (llum o aigua). I és que els Agents Municipals actuen en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra en matèria de seguretat ciutadana, tot i que no és una funció directe dels agents locals: “Quan hi ha un avís d’ocupació, els Agents i els Mossos ens personem al lloc dels fets per avaluar la situació i actuar segons el que comprovem i allò que estableix el marc jurídic, principalment iniciant diligències penals (Mossos) i realitzant tràmits administratius per esbrinar la titularitat de la propietat (Agents)”, ha explicat el cap dels Agents d’Olivella, Miquel Farré.
Els Agents, durant els serveis habituals, observen i analitzen constantment aquests habitatges ocupats per detectar indicis d’activitats il·lícites. De fet, durant el 2019 i el 2020, els Agents d’Olivella -en col·laboració amb les forces de seguretat- han procedit a executar 10 entrades i escorcolls a domicilis per ordre judicial per desmantellar plantacions de cultiu de marihuana.
A més, proporcionen informació i coordinen operatius, de forma periòdica i programada, juntament amb els Mossos d’Esquadra i les companyies d’aigua (Sorea) i d’electricitat (Endesa), per retirar les connexions il·legals a la xarxa d’aigua o de subministrament elèctric i es col·loquen elements que dificulten la reconnexió. Entre l’any 2019 i 2020 s’han dut a terme 10 d’aquests operatius coordinats en què s’han fet uns 200 talls de llum i aigua i 40 actuacions puntuals més de normalització de la xarxa d’aigua o de llum.
A banda de l’actuació policial, des de l’Ajuntament també s’és molt curós amb els empadronaments i els ajuts socials.
Més mesures, tot i tenir “les mans lligades”
Davant d’aquesta realitat, l’Ajuntament d’Olivella veu necessari incrementar les mesures per trobar solucions, malgrat legalment l'administració local no té competències en aquest àmbit, ja que es tracta d'un delicte privatiu.
Verdejo ha deixat clar que “estem tan indignats com els veïns i veïnes, però tenim les mans lligades.” “Fa temps que treballem intensament per erradicar aquesta xacra, però la legalitat ens deixa pocs àmbits d’actuació i ens dona escasses eines”.
Ha explicat algunes mesures que es posaran en marxa per incrementar la lluita. En primer lloc, està contactant amb alcaldes i alcaldesses del Penedès i el Garraf per fer front de forma conjunta a aquesta situació que afecta tot l’Estat i, especialment, Catalunya. L’alcaldessa ja ha tingut converses amb representant d’altres Ajuntaments per promoure una trobada per actuar davant les administracions superiors amb una veu conjunta, i amb la suma de les reclamacions veïnals, per canviar la legislació vigent.
En segon lloc, es reforçarà la col·laboració que ja existeix entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil amb els Agents d’Olivella per intercanviar informació amb més freqüència.
I, en tercer lloc, el consistori ha aprovat un recàrrec d’un 50% a l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI) per a aquells habitatges que mostrin indicis de desocupació durant un període llarg per evitar les cases abandonades i amb risc d’intrusió. A més, l’Ajuntament continuarà pressionant les entitats bancàries que posseeixen cases desocupades perquè reactivin el mercat immobiliari.
Amb aquestes mesures i altres que es tiraran endavant en els propers mesos, l’Ajuntament d’Olivella vol acabar amb les ocupacions conflictives o incíviques que posen en risc la convivència perquè Olivella segueixi sent el poble tranquil que sempre ha estat i deixar clar que el municipi no és un lloc fàcil a on ocupar un habitatge.