El dimecres 22 de novembre es presentarà el Protocol comarcal d'abordatge integral de les violències masclistes, una eina per treballar en la prevenció i la reparació integral de les violències masclistes, amb la finalitat d'incidir en el treball en equip i augmentar la coordinació, cooperació i complicitat entre tots els serveis i professionals implicats. També té l'objectiu d'ordenar la xarxa de treball que atén les dones que pateixen violència i els seus fills i filles, millorar la prevenció, detecció, intervenció i la recuperació. És el resultat d'un treball en xarxa i un procés participatiu i consensuat que estableix un model d'intervenció en casos de violència masclista i un circuit d'actuació.
L'elaboració d'aquest protocol ha comptat amb la participació del Consell Comarcal del Garraf, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l'Ajuntament de Sitges, l'Ajuntament de Cubelles, l'Ajuntament de Canyelles, l'Ajuntament d'Olivella, la Subdirecció de Gestió de Serveis i Recursos d'Atenció a les Violències Masclistes i el Servei d'Intervenció Especialitzada del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya; el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Garraf; el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf; el Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CASD) gestionat per les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús; el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) gestionat per l'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu; els Centres d'Atenció Primària de la Comarca, el Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva i l'Equip d'Atenció Pediàtrica Territorial del Garraf de l'Institut Català de la Salut; el Centre de Salut Mental per Adults (CSMA) gestionat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu – SJD Xarxa de Salut Mental; l'Oficina de Treball de Vilanova i la Geltrú del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya; l'Equip d'Assessorament Pedagògic Garraf del Departament d'Educació i els Mossos d'Esquadra del Garraf del Departament d'Interior.
La presentació del protocol es realitzarà a la seu del Consell Comarcal del Garraf de la Masia d'en Cabanyes a les 10 hores. Aquest mateix dia a les 11.30 hores, s'oferirà una formació per a professionals sobre la diligència deguda, el nou concepte que obliga a les institucions i als poders públics a intervenir correctament per garantir els drets de les dones i del seu entorn proper. La formació anirà a càrrec de l'Associació Dones Juristes.
Les activitats continuen el divendres 24 de novembre, a les 16 hores, a l'exterior de l'Institut-Escola El Morsell, amb l'elaboració del mural amb motiu del Dia contra la Violència de Gènere, a càrrec de Marina Wild de VolArt.
El dissabte 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, també a la Masia d'en Cabanyes, a les 9.45 hores s'iniciarà l'acte de commemoració amb la lectura del manifest i continuarà amb una conferència sobre la identificació de les violències sexuals a càrrec de Carla Vall, advocada penalista i criminòloga vilanovina, experta en drets humans i en l'abordatge i prevenció de violències masclistes.
Aquest dia també es faran dos tallers simultanis: un sobre el mètode de ball Kinesan, per treballar l'empoderament a través de la dansa, a càrrec de Thérèse Lorenzo, i un altre sobre les noves masculinitats, a càrrec de l’entitat Grup Atra Vermut. Al final del matí s’oferirà un vermut als jardins.
A les 18 hores, a la plaça Catalunya d'Olivella, tindrà lloc un acte de record i homenatge a les víctimes de la violència masclista amb la lectura del manifest i l'encesa d'espelmes.
Totes les activitats són gratuïtes però cal fer inscripció prèvia al WhatsApp: 663 24 71 67. Es disposarà de servei de monitoratge per a infants.