Restriccions d'aigua davant la sequera

Dijous, 15 de febrer de 2024

La Generalitat de Catalunya va declarar l'1 de febrer del 2024 l'estat d'emergència per sequera, adoptant un seguit de restriccions amb l'objectiu de millorar la gestió de l'aigua.

Les mesures estableixen:

  • Els volums totals d'aigua destinats al dipòsit municipal per a l'abastament de la població no poden superar els 200 litres per habitant i dia, abastint també les activitats econòmiques i comercials.
  • Es prohibeix la neteja de qualsevol classe de vehicle excepte que aquesta es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d’aigua.
  • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freàtica. Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
  • Es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, amb algunes excepcions com la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics que es faci amb aigües regenerades o freàtiques. El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, fent servir la mínima quantitat d'aigua indispensable, amb la indicació visible de l'origen de l'aigua utilitzada, no potable.
  • El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica. S’han d’aplicar les mesures d'estalvi addicionals equivalents al volum d'aigua emprat en el reg, incloent-hi si cal el tancament de dutxes. El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, fent servir la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua feta servir, no potable.
  • Està prohibit l’ompliment total o parcial de tota classe de piscines. Només està permès el reompliment parcial, fent servir aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua de piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres) i piscines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.
  • Es permet l’ompliment i reompliment parcial de piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, així com en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta. També es permet l’ompliment i reompliment parcial de piscines d’aigua de mar sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores).
  • Es prohibeix l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua excepte els refugis de fauna en perill d'extinció o destinats a la recuperació de les espècies autòctones, que es poden omplir amb la mínima quantitat d’aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.
  • Es prohibeix la realització d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.
  • Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

Amb aquestes mesures de restricció, la Generalitat busca assegurar una gestió responsable de l'aigua davant la sequera, apel·lant a la col·laboració ciutadana per garantir la sostenibilitat dels recursos hídrics.

D'altra banda, des de l'Ajuntament d'Olivella, proposem un conjunt d'accions destinades a fomentar l'estalvi d'aigua a les llars, ja que la col·laboració ciutadana en el seguiment d'aquestes mesures d'estalvi d'aigua és fonamental per garantir-ne l'ús responsable i sostenible.

  • Quan rentis la roba, carrega totalment la rentadora i posa programes d'aigua freda (floquet de neu o eco). Els programes curts de la rentadora són els que més energia consumeixen. Una rentadora convencional consumeix entre 60 i 90 litres, però les anomenades "intel·ligents" regulen el consum d'aigua en funció del pes de la bugada.
  • Tanca les aixetes quan no facis servir l'aigua mentre t'ensabones, et rentes les dents, t'afaites o fregues els plats. Les aixetes obertes poden perdre fins a 12 litres per minut.
  • Dutxa't en lloc de banyar-te. Omplir la banyera suposa entre 200 i 300 litres, mentre que si et dutxes significa un consum de 30 a 80 litres.
  • Si una aixeta o cisterna perd aigua, avisa un tècnic tan aviat com ho detectis (una aixeta que perd una gota per segon té una pèrdua de 1000 litres al mes).
  • Instal·la airejadors o economitzadors a les aixetes, sistemes de monocomandament o aixetes electròniques (amb aquests sistemes es pot arribar a estalviar fins a un 50% respecte a les aixetes convencionals).
  • Rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60% més car que fer-ho amb el rentaplats. Si ho fas a mà, utilitza una pica per ensabonar i una altra per esbandir.
  • Renta el cotxe al túnel de rentatge.
  • Les cisternes de doble descàrrega permeten buidar només parcialment la capacitat de la cisterna. Si no tens aquest mecanisme posa una ampolla d'aigua plena dins de la cisterna del lavabo per no llençar tanta aigua. Cada vegada que buidem el vàter fem servir entre 6 i 10 litres d'aigua.
  • Els sistemes d'acumulació d'aigua calenta són més eficients que els sistemes de producció instantània i sense acumulació. Si cal, revisa i aïlla bé els dipòsits acumuladors d'aigua calenta i canonades. Estalviaràs energia i aigua.

L’Ajuntament està treballant intensament per millorar el rendiment de la xarxa d'aigua i per implementar mesures que garanteixin un subministrament eficient i sostenible.

Darrera actualització: 15.02.2024 | 17:47